Zakladatel Huawei: USA nás nedokážou rozdrtit, Amerika není celý svět

ČTK

lup

Zakladatel čínské telekomunikační firmy Huawei Žen Čeng-fej řekl britské televizní a rozhlasové stanici BBC, že zatčení své dcery, finanční ředitelky Huawei Meng Wan-čou pokládá za politicky motivované. "Zaprvé mám námitky proti tomu, co USA udělaly. Tento typ politicky motivovaného počínání je nepřijatelný," řekl Žen Čeng-fej. Kritizoval tlak Spojených států, zdůraznil však, že USA nejsou s to jeho firmu zničit.

Kanada zadržela Meng 1. prosince na žádost Spojených států, kde je finanční ředitelka společnosti obviněna z praní peněz, podvodu, krádeže obchodních tajemství a porušování sankcí proti Íránu. Huawei popírá, že by se dopustila čehokoliv špatného.

"Není způsob, jak by nás USA mohly rozdrtit," prohlásil. "Svět nás nemůže opustit, protože jsme pokročilejší," míní. "Pokud světla zhasnou na západě, východ bude stále zářit. Pokud na severu zavládne tma, bude tu ještě jih. Amerika není svět, Amerika je jen část světa," prohlásil. Připustil nicméně, že případná ztráta zákazníků by mohla mít značný dopad.

Rizika spojená s Huawei lze omezit, tvrdí britský úřad. Londýn bude mírnější než USA

sinfin.digital