„Západ se nepoučil.“ Lavrov vyčetl USA démonizaci Ruska i revizionismus

ČTK

sto

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov si dnes na moskevské konferenci ve dvanáctiminutovém projevu stěžoval na Spojené státy a jejich západní spojence za „pochybné geopolitické hry“ a „démonizaci Ruska“. Kritizoval i vládu amerického prezidenta Donalda Trumpa, která „nepochopitelně“ přehodnocuje všechny klíčové dohody a se kterou prakticky není možné se na ničem dohodnout.

„Nepochybně máme co do činění s vládou, která podniká revizionistické kroky na světové scéně a reviduje prakticky všechny klíčové dohody, dosažené v poslední době mezinárodním společenstvím,“ řekl Lavrov. Washington podle něj napadá dohodu o íránském jaderném programu, rozhodnutí OSN o urovnání na Blízkém východě, pařížskou dohodu o klimatu i základní principy Světové obchodní organizace.

Ministr si také stěžoval na „rostoucí pohrdání mezinárodním právem a nadnárodními institucemi včetně OSN“ i „neustávající jednostranné kroky Západu v čele s USA, které mají v řadě případů provokativní charakter a vedou k nebezpečnému narušení rovnováhy mechanismů globálního řízení“. Podle Lavrova „se ve Washingtonu a Londýně nepoučili z tragédií Jugoslávie, Iráku, Libye, Sýrie a Ukrajiny“. Američané se podle něj řídí zásadou, že kdo není s nimi, je proti nim.

Tragický požár, při kterém umíraly děti: Kemerovo se může kdykoliv opakovat. Komentář Vladimira Melichova

sinfin.digital