Záplavy a statisíce lidí bez proudu. Hurikán Florence dorazil k pobřeží USA

ČTK

luš

Zatopené silnice, řeky vylité z břehů a výpadky v dodávce proudu jsou na pobřeží Severní a Jižní Karolíny předzvěstí příchodu nebezpečného hurikánu Florence. Střed hurikánu, jehož očekávaný dopad označují meteorologové za katastrofický, se těsně přiblížil k pobřeží, které má podle meteorologů zasáhnout dnes před polednem místního času (odpoledne SELČ). Síla živlu se sice snížila z druhého na první stupeň pětibodové stupnice, hurikán však zároveň zpomalil svůj postup, kvůli čemuž může přinést více srážek, než se předpokládalo.

Guvernér Severní Karolíny Roy Cooper varoval, že záplavy může pocítit téměř celý stát. „To nejhorší je teprve před námi, ale tohle je varování předcházející tomu, co nás čeká v nejbližších dnech,“ komentoval podle agentury AP guvernér první přívaly deště.

V přímém ohrožení je správní středisko Wilmington. Během příštích dvou až tří dnů vypadnou na Severní Karolínu srážky obvyklé v období osmi měsíců. Úřady varovaly, že zátopy způsobí vážné znečištění zdrojů pitné vody.

Hurikán jako test pro Trumpa. Vláda sebrala peníze záchranářům, dala je na centra pro migranty

sinfin.digital