Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zase ta „spojenecká solidarita“. Moskva je hluboce zklamaná z vydání Nikulina do USA

Zase ta „spojenecká solidarita“. Moskva je hluboce zklamaná z vydání Nikulina do USA

Ruské velvyslanectví v Praze vyslovilo politování nad tím, že Česká republika vydala údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států a ne do vlasti. Diplomatická mise Ruska také podle agentury TASS sdělila, že o českém rozhodnutí nebyla informována. Americké velvyslanectví v Praze Nikulonovo vydání uvítalo. Podle Hradu, který lobboval za vydání Jevgenije Nikulina do Ruska, 

Washington dle amerického velvyslanectví v Praze ocenil dlouhodobou spolupráci s ČR v otázkách spravedlnosti. „Tuto spolupráci posiluje sdílený princip vlády práva a byla vždy založena na důvěře, respektu a společném cíli ochrany našich národů před zločinem,“ uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

Rusko je naopak hluboce zklamáno. „Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu,“ řekl tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov.

Ve svém prohlášení Kolmakov očividně narážel na fakt, že Česko kvůli případu otravy bývalého agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury vyhostilo tři ruské diplomaty. K podobnému kroku se rozhodly i další britští spojenci, což Moskva kritizovala jako solidaritu, kterou si Londýn vynutil.

Nikulin z Česka odletěl v noci na dnešek, v současné době je již ve Spojených státech.

Vydání Nikulina do USA je i prohrou Hradu, který se zasahoval o vydání údajného hackera do Ruska. „Vysvětlení netradičního postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědností vlády a jejích představitelů, nikoliv Hradu,“ napsal dnes na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Oceňuji, že ministr Pelikán nepodlehl nemístnému tlaku prezidenta Zemana, kancléře (Vratislava) Mynáře a dalších lidí z Hradu, aby byl Nikulinvydán do Ruska, a rozhodl o vydání tohoto hackera do země, vůči které se dopustil trestné činnosti,“ vyzdvihl naopak na twitteru předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1