Zastaví Wilderse? Nizozemsko se zamilovalo do zeleného politika, který slibuje změnu

Lucie Bednárová

Podle mnohých to může být příští nizozemský premiér a muž, který přeruší spanilou jízdu favorita blížících se parlamentních voleb Geerta Wilderse. Lídr zelených (GroenLinks) Jesse Klaver sice teprve oslavil třicáté narozeniny, ale v politice se vyzná a dokáže oslovit davy. Pro mladé Nizozemce představuje vítanou změnu a přijatelnou alternativu vůči antievopskému a protipřistěhovaleckému Wildersovi a okoukaným politikům v čele s pravicovým liberálem a současným premiérem Markem Ruttem. Ten zejména v poslední době přebírá řadu Wildersových témat. 

Přeplněná koncertní hala v nizozemském Amsterdamu, do které se vměstnalo více než pět tisíc fanoušků, jásá a hlasitě aplauduje. Na pódiu ale nevítá světovou rockovou legendu, ale usmívajícího se hnědovlasého kudrnatého muže v bílé košili s ležérně ohrnutými rukávy. Jen málokdo by v tu chvíli hádal, že jde o vrcholného politika s těmi nejvyššími ambicemi.

Poslanec nizozemského parlamentu a lídr zelených GroenLinks Jesse Klaver, který svým zjevem nápadně připomíná kanadského premiéra Justina Trudeaua, je v Nizozemsku hvězdou. A navíc také někým, kdo má podle místních politologů šanci výrazně promluvit do výsledků nizozemských parlamentních voleb, jež zemi čekají již tuto středu. Někteří jdou v odhadech dokonce až tak daleko, že sympatického politika pasují na toho, kdo v úřadu nizozemského premiéra vystřídá stávajícího pravicového liberála Marka Rutteho (PVV).

„Byly jsme v noci ve stanu se 150 muži,“ říkají exkluzivně pro INFO.CZ Češky, které pomáhají uprchlíkům

sinfin.digital