Zatmění Slunce pohltilo Ameriku. Vzácnost, která se v USA zjeví po sto letech, vyhlíží miliony lidí

ČTK

ekb

Na zatmění Slunce si ve Spojených státech museli počkat celých 99 let. Vzácný úkaz, který bude pozorovatelný od západního k východnímu pobřeží, proto očekávají miliony dychtivých Američanů. Zpravodajské servery hlásí, že Američané vybavení fotoaparáty a speciálními brýlemi pro sledování tohoto jedinečného přírodního jevu zaplnili pás napříč 14 americkými státy, přes které úplné zatmění projde. Skvělé zážitky slibují i meteorologové, podle kterých je možné na velké části území očekávat jasnou oblohu.

Americká média věnují zatmění mimořádnou pozornost a zdůrazňují, že zemi čeká událost, která přichází jen jednou za život. Tomu odpovídá i mimořádný zájem veřejnosti. Do takzvaného pásu totality, jak se říká oblasti, odkud je pozorovatelné úplné zatmění a kde žije 12 milionů lidí, zamířily miliony návštěvníků.

„Je to jedna z věcí v životě, které musíte zažít,“ citovala agentura AP Hilary O'Hollarenovou, která se svými dětmi a přáteli cestovala asi 50 kilometrů, aby získala nejlepší místo ke sledování úkazu.

Zhruba 200 milionů Američanů žije v místech, odkud je to do pásma úplného zatmění maximálně den jízdy autem. To, že se mnozí lidé vydali po vlastní ose sledovat zatmění, ukázala víkendová hustota dopravy. Například před národním parkem Grand Teton ve Wyomingu, odkud chtějí zatmění sledovat tisíce lidí, se tvořily dlouhé kolony aut.

Úřady ve Wyomingu uvedly, že v sobotu a v neděli zaznamenaly na silnicích o 20 procent více aut, než je pětiletý průměr třetího srpnového víkendu. V tomto státě žije skoro 600.000 lidí, stejný počet návštěvníků se tam ale očekává kvůli zatmění Slunce.

sinfin.digital