Zázrak: 12 chlapců, které voda uvěznila v jeskyni v Thajsku, našli živé. V temnotě strávili už 9 dní

ČTK

lup

Devítidenní drama z Thajska možná bude mít šťastný konec. Záchranářům se podařilo lokalizovat skupinu 12 malých fotbalistů, které předminulou sobotu spolu s trenérem uvěznila voda v jeskynním komplexu na severu země. Guvernér oblasti uvedl, že skupina byla nalezena při životě, děti jsou ale údajně příliš zesláblé a nemůžou se pohybovat. Na akci se podílejí potápěči thajské armády i zahraniční záchranáři se psy, drony a roboty.

Guvernér oblasti uvedl, že „všech třináct bylo nalezeno při životě“. Bude o ně postaráno, dokud záchranáři nezajistí jejich přesun na povrch. Bližší podrobnosti a stav jednotlivých chlapců zatím známé nejsou. CNN uvedla, že chlapci nemají síly na pohyb. Operace tak dospěla do pomyslné poloviny - dostat chlapce bezpečně ven je totiž stále výzva.

Záchrana fotbalistů je i po více než týdnu závod s časem. Voda v deset kilometrů dlouhém jeskynním komplexu kvůli dešťům setrvale stoupala navzdory odčerpávání a přístup nadále komplikuje bahno. Průlom v pátrání umožnila až změna počasí, díky které hladina částečně klesla. Záchranáři ale spolu s tím zjistili, že se skupina uchýlila před živly hlouběji do jeskyně, než předpokládali.

sinfin.digital