„Že jsem nežádal o pobyt v ČR? Snažil jsem se rok,“ ohradil se Babčenko proti tvrzení ministerstva

ČTK

pav

Ukrajinské úřady se pokoušejí obhájit svůj postup při fingování vraždy ruského opozičního novináře, což prý pomohlo zabránit teroristickým útokům na další kritiky Kremlu v ukrajinském exilu. Kyjev ale za tuto operaci čelí kritice i v zahraničí. Média, politici i Kreml se domáhají důkazů potvrzujících ukrajinskou verzi příběhu. Z organizace vraždy je podezřelý ukrajinský podnikatel Borys Herman, který to ale dnes u soudu v Kyjevě popíral. Naopak tvrdil, že spolupracuje s kontrarozvědkou a že vykonavatele vybrala sama ukrajinská tajná služba SBU, která věděla, že se udá.

Radikální kritik ruského režimu Arkadij Babčenko, o němž se v úterý rozšířila zpráva, že byl v Kyjevě zastřelen, se ve středu odpoledne překvapivě objevil na tiskové konferenci šéfa SBU. Ta podle něj zabránila skutečné vraždě žurnalisty, jehož prý chtěly nechat zlikvidovat ruské tajné služby.

Podezřelý z organizace vraždy Herman dnes řekl, že vykonavatele, kterého jmenoval jako Oleksije Cymbaljuka, vybrala sama SBU, neboť se o něm vědělo, že působil v protipovstalecké operaci na východě Ukrajiny. Nicméně Cymbaljuk prý byl kněz a všem bylo proto jasné, že okamžitě "poběží na SBU a všechno řekne", protože nikdy nedokáže zabít člověka.

Samotný Babčenko dnes rozhodně odmítl kritiku své předstírané vraždy a výčitky, že tím porušil novinářské standardy. Zdůraznil, že mu šlo především o jeho život a o bezpečnost rodiny.

Prasečí krev, maskérka a převoz až do márnice. Babčenko odhalil detaily své fingované smrti

sinfin.digital