Ze zmizení saúdského novináře je ekonomická otázka. Ničí Davos v poušti i vztahy se Západem

Marek Hudema

Spojené státy a Velká Británie zvažují, že se nezúčastní investičního fóra v saúdském Rijádu, které je označován za „Davos v poušti“, uvedl server BBC. Kvůli podezření, že Saúdové zabili v Istanbulu opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Konference Future Investment Intiative se nezúčastní ani někteří velcí investoři a část z nich – například majitel společnosti Virgin Richard Branson – už nechce se Saúdy dále spolupracovat. Přitom fórum a spolupáce se západními investory má být jedním ze důležitých základů modernizace Saúdské Arábie, kterou prosazuje tamní korunní princ Mohamed bin Salmán.

Americký ministr financí Steven Mnuchin a britský ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox podle BBC zvažují, zda pojedou na ekonomikou konferenci, která má začít v saúdském hlavním městě Rijádu 23. října a trvat do 25. října. Další evropští představitelé se zřejmě investičního fóra Future Investment Initiative také nezúčastní. Diplomaté Evropské unie prý připravují společné odsuzující prohlášení, pokud se prokáže, že opoziční novinář Džamál Chášakdží byl v Turecku skutečně zavražděn.

Pro tvrdé sankce proti Saúdské Arábie v případě, že se prokáže vina saúdských představitelů na vraždě Chášakdžího, se vyjádřil také americký prezident Donald Trump. Zároveň ale řekl, že tyto sankce nesmí připravit Američany o práci a poškodit americké společnosti jako například Boeing, Lockheed nebo Raytheon. Tyto firmy se mají podílet na zbrojních dodávkách pro Rijád ve výši 110 miliard dolarů, které byly dojednány při loňské návštěvě Donald Trumpa v Saúdské Arábii. Saúdové se dnes oficiálně ohradili proti "vyhrožování s tím", že jejich odveta proti případným sankcím bude "ještě větší".

Konference Future Investment Initiative se už také nechtějí zúčastnit někteří investoři. Například britský miliardář Richard Branson, který zároveň „pozastavil“ se Saúdy debatu o jejich vstupu do svých společností Virgin Galactic a Virgin Orbit. Svoji účast odhlásila i šéfredatkorka časopisu The Economist nebo šéf společnosti Uber Dara Khosrowshahi. I když do firmy Uber investoval peníze saúdský státní investiční fond. Navíc několik známých osobností, třeba bývalá evropská komisařka Neelie Kroesová, prohlásilo, že opouští správní radu projektu Neom. Jde výstavbu nového města a rekreační střediskou v Saúdské Arábii u hranic s Jordánskem za 500 miliard amerických dolarů.

Skrývá se za zdmi poprava? Kritik saúdského prince záhadně zmizel na konzulátu v Turecku

sinfin.digital