Zelená daňová revoluce: Šéfka CDU Krampová-Karrenbauerová chce překopat německý systém

vkr

Místy vyhrocená německá debata o udržitelnou budoucnost Německa dostala nový impulz. V komentářové sekci nedělníku Welt am Sonntag šéfka křesťanských demokratů (CDU), ministryně obrany a možná příští kancléřka Annegret Kramp-Karrenbauerová („AKK“) uvedla, že je třeba revidovat daňový systém země, aby lépe odpovídal ekologickým cílům největší evropské ekonomiky.

„Boj proti klimatické změně by měl být jedním z hlavních bodů vládní agendy,“ tvrdí šéfka vládní strany CDU a ministryně obrany v komentáři, který sepsala společně se stranickým kolegou Andreasem Jungem.  

Podle německé političky nejde o zvýšení daňové zátěže, ale o její přeskládání. „Problémem není, že bychom měli příliš málo daní, ale nedostatek strategického směřování,“ píše AKK. Německo by podle političky mělo nabídnout firmám i občanům nové pobídky, které by snížily jejich uhlíkovou stopu. Kramp-Karrenbauerová zmínila podporu vývoje nových udržitelných paliv či dotací na zlepšení energetické efektivity budov. Podle AKK by měla země rovněž zakotvit princip udržitelnosti do Ústavy jako státní cíl, uvedl server Politico.

Malé jaderné reaktory jsou perspektivní technologií, mají ale svá úskalí, říká expert

sinfin.digital