Zeman zahrál Si Ťing-pchingovi na klavír. A podpořil Čínu ve válce s USA

ČTK

luš

Prezident Miloš Zeman se dnes zúčastnil slavnostního zahájení dovozního veletrhu China International Import Expo (CIIE), který se koná tento týden v Šanghaji. Čínského prezidenta Si Ťin-pchinga pak provedl českou expozicí. „Jako přivítání na národním stánku České republiky zahrál pan prezident čínskému prezidentovi a dalším zahraničním protějškům na piano svou nejoblíbenější píseň - Sentimental Journey,“ napsal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru.

Zeman ve veřejném úvodu jednání ocenil časté schůzky s čínským prezidentem. „Rád jsem přijal vaše pozvání na duben příštího roku na konferenci pásma (Hedvábná) stezka. I když jsem starý pán, který nerad cestuje, vašemu pozvání se nedá odolat, a proto velice rád přijedu,“ uvedl prezident.

S Čínou poté vyjádřil solidaritu v souvislosti s obchodní válkou, která podle něj vůči ní směřuje. Mínil tím opatření ze strany Spojených států. „Důvod, který mě k tomu vede, je velice prostý. Jsem proti jakémukoliv protekcionismu,“ řekl.

Si Ťin Pching pogratuloval Zemanovi k nedávnému stému výročí od vzniku Československa i znovuzvolení do funkce hlavy státu. Vyjádřil přání, aby druhé funkční období se Zemanem na Pražském hradě dál napomohlo zlepšování vztahů obou zemí. Doufá také, že se bude nadále rozvíjet strategické partnerství Česka a Číny.

5252277:article:true:true:true

Zeman se před zakončením své návštěvy veletrhu zastavil i v českém komerčním stánku, který představuje pivo Lobkowicz či výrobky značky Marlenka. „My všichni státní úředníci, jak tady jsme, včetně prezidenta republiky, jsme živeni soukromou sférou. Já bych vám chtěl poděkovat a vyjádřit naději, že úspěšným podnikům se bude dařit vzdor českým politikům,“ řekl prezident.

Odpoledne absolvovala česká delegace včetně čtveřice ministrů půlhodinové bilaterální jednání s čínskou stranou. Hovořilo se především o obchodní spolupráci a projektu nové Hedvábné stezky.

sinfin.digital