Země Normandské čtyřky se dohodly na přerušení násilí v Donbasu. Velikonoční příměří začne v noci na pátek

ČTK

sto

Země Normandské čtyřky (Rusko, Ukrajina, Franice a Německo) ve společném prohlášení přivítaly závazek velikonočního příměří, které dnes ohlásily bojující strany v Donbasu. Palba by měla být zastavena v noci na pátek. 

Angela Merkelová, Emmanuel Macron, Vladimir Putin a Petro Porošenko se v prohlášení zavázali, že během příštích měsíců zesílí snahu o ukončení konfliktu, který si vyžádal přes 10.000 mrtvých a vyvolal mohutnou uprchlickou vlnu.

„Znovu potvrzujeme oddanost realizaci minských mírových dohod ve všech jejich aspektech, tedy bezpečnostních, politických, humanitárních a ekonomických,“ uvádí se v prohlášení, které v Moskvě zveřejnila tisková služba Kremlu a v Berlíně úřad spolkové kancléřky.

Velení ukrajinské armády se k závazku zastavení palby přihlásilo, nicméně vyhradilo si právo v případě útoku reagovat. Šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko prohlásil, že situace na frontě se sice v minulých dnech znovu vyostřila, ale „naděje umírá poslední“.

Příměří bylo v Donbasu vyhlášeno už několikrát, naposledy na přelomu loňského a letošního roku. Poslední zastavení palby formálně vypovězeno nebylo, ale z fronty jsou dál hlášeny neustálé přestřelky s nemalými hmotnými škodami a leckdy i ztrátami na životech.

sinfin.digital