Zemětřesení v Amnesty International. Šéfové lidskoprávní organizace končí kvůli šikaně zaměstnanců

Amnesty International se potýká s personálním zemětřesením na nejvyšších místech. V celosvětově působící lidskoprávní organizaci rezignuje na svou funkci všech sedm členů užšího vedení. Důvodem je odhalení, že pracovníci managementu šikanují řadové zaměstnance, z nichž někteří dokonce spáchali sebevraždu. Informovala o tom na webu BBC.

Už od šedesátých let minulého století se Amnesty International těší pověsti jedné z předních organizací bojujících za lidská práva. Jakkoliv směřuje své aktivity k tomu, aby svět byl lepším místem, vnitřní poměry v organizaci nejspíš nebyly tak idylické, jak by se mohlo zdát. Organizace se potýká s hromadným odchodem vedoucích pracovníků, kteří rezignovali na své funkce po odhalení dlouhodobě trvající šikany na pracovišti napříč jednotlivými buňkami AI.

Interní audit chování managementu nechal vypracovat generální tajemník organizace Kumi Naidoo poté, co loni během několika týdnů spáchali sebevraždu dva pracovníci AI. Pětašedesátiletý rodák z Mauriciu Gaëtan Mootoo, který se v pařížské pobočce zaměřoval na dění v oblasti západní Afriky, se 25. května zabil přímo v kanceláři. V dopise na rozloučenou výslovně zmiňoval obrovský stres, kterému na pracovišti čelil a enormní míru přepracování. Zároveň uvedl, že nikdo jeho problémy neřešil a cítil se opuštěný a zanedbávaný. Krátce po něm spáchala sebevraždu i osmadvacetiletá Rosalind McGregorová, která pracovala jako stážistka v Ženevě. I její rodina uvádí, že v AI se jejím psychickým stavem nikdo nezabýval a nepomohl jí.

Palička: Odmítáš stávkovat s Gretou? Čeká tě šikana!

sinfin.digital