Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo přes 380 životů. U břehů jsou vidět vyplavená těla

ČTK

ekb

Páteční silná zemětřesení, jež postihla indonéský ostrov Sulawesi, a následná vlna cunami, si vyžádala životy 384 lidí. Oznámila to dnes indonéská agentura pro řešení katastrof. Původní bilance hovořila o pěti desítkách mrtvých a stovkách zraněných. Dnes ráno je patrné, že otřesy, jež měly sílu od 6,1 do 7,5 stupně, a třímetrová vlna tsunami napáchaly rozsáhlé materiální škody. Na břehu je vidět vyplavená lidská těla, mnoho domů je v troskách.

Podle serveru Jakartanews jsou nejpostiženější středisko ostrova Sulawesi, město Palu, a další město Donggala, jež jsou dohromady domovem asi 600.000 lidí. Do obou přijeli pomáhat vojáci a k pomoci se zmobilizovala také policie.

Podle agentury AP se bilance 384 mrtvých týká samotného Palu, odkud je hlášeno několik set raněných a tisíce zničených nebo poškozených staveb.

Indonéská agentura pro řešení katastrof oznámila, že zůstává neznámý osud "desítek až stovek" lidí, kteří byli v době úderu cunami na plážovém festivalu v Palu.

Mluvčí záchranářské agentury Sutopo Purwo Nugroho řekl, že spojení s postiženými místy je stále špatné a nefunguje tam elektřina, což komplikuje možnost získat přesnější informace o rozsahu škod. Mnoho rodin se podle něj pohřešuje.

Indonéská televize odvysílala záběry pořízené mobilním telefonem, jež zachycují úder přívalové vlny a prchající lidi.

sinfin.digital