Ženy se tu bojí opouštět stany, raději nosí pleny. Situace mezi uprchlíky na Lesbu je katastrofální, varuje neziskovka

IvM

Podle uznávané neziskové organizace Oxfam je situace v uprchlickém táboře na ostrově Lesbos katastrofální. Problémem je nastupující zima, ale i bezpečnostní situace – kvůli hrozícímu násilí tam ženy odmítají po setmění opouštět stany a než aby si došly na toaletu, raději používají pleny. O zprávě neziskovky informoval britský Guardian.

V táboře Moria na ostrově Lesbos žije na pět tisíc lidí. „Zranitelné osoby, včetně těch, které si prošly mučením nebo zažily sexuální násilí, žijí v naprosto nevyhovujících podmínkách. Těhotné ženy a matky s novorozenci zůstávají ve stanech,“ píše se podle Guardianu ve zprávě organizace Oxfam. Matky jsou zpět do svých stanů posílány z nemocnice klidně i čtvrtý den po císařském řezu.

Dvě třetiny obyvatel tábora tvrdí, že se necítí v bezpečí. Některé ženy se dokonce bojí do té míry, že přes noc údajně nosí pleny, aby nemusely opustit relativní bezpečí svého stanu. „Moria je nebezpečné místo. Úder kamenem do hlavy můžete očekávat kdykoli. Já žiji v úseku, který je vyhrazen ženám. To ale přestává platit po 11 hodině večerní. Nikdo tu nehlídá,“ přiznává 36letá žena z Kamerunu.

Červi jsou budoucnost medicíny. Léčí alergie i deprese, pomohli už tisícům lidí, říká vědkyně

sinfin.digital