Zhasnutá Eiffelovka i protesty. Svět znepokojeně sleduje situaci v Aleppu

Michaela Kratochvílová

Situace, které čelí civilisté v části syrského Aleppa, nenechává svět chladným. Na znamení solidarity zhasla Eiffelova věž a na řadě míst se konala protestní shromáždění s cílem upozornit na drama, které se ve městě odehrává. Dojednané příměří se ve středu nedařilo udržet, což bránilo evakuaci civilistů. Povstalecké skupiny večer uvedly, že dohoda je opět platná a odchod lidí by měl začít s ránem.

Osud civilistů ve východních čtvrtích Aleppa, které syrská armáda dobyla po letech bojů s povstaleckými skupinami, poutá pozornost velké části světa. Dojednané příměří se nedaří udržet, což brání evakuaci. A zprávy o možných masakrech a mstě znepokojují mezinárodní společenství.

Do tmy se na výraz solidarity ponořil symbol Paříže, slavná Eiffelova věž. Demonstranti dorazili k sídlu britské premiérky Theresy Mayové na Downing Street 10. A i na dalších místech po celé zeměkouli se scházejí ti, kteří soucítí s obyvateli zdevastovaného města.

K situaci se na svém Facebooku vyjádřila i nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzajová. „Historie nám ukazuje stále dokola trpící děti a my tvrdíme, že kdybychom tehdy bývali na světě, že bychom jim pomohli. Ale historie nespadla jen tak z nebe, jsme to my, kdo ji tvoří,“ píše devatenáctiletá Pákistánka.

„Děti z obklíčeného Aleppa, modlím se, abyste vyvázly ve zdraví. (…) Ale modlitby nestačí. Musíme jednat. Mezinárodní společenství musí udělat cokoliv, aby zastavilo tento barbarský konflikt. Syrská vláda musí umožnit bezpečný odchod lidem, kteří chtějí město opustit, a povolit vstup lékařům, aby zachraňovali lidi. Bože, buď s dětmi z Aleppa, i když vůdci našeho světa nejsou,“ modlí se Malala Júsufzajová.

sinfin.digital