Židovské osady jako poslední bitva Obamy a Netanjahua. Co o nich potřebujete vědět?

ČTK

Jeruzalém protestuje proti přijaté rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která po něm požaduje, aby přestal osidlovat okupovaná palestinská území. Premiér Benjamin Netanjahu rozhodnutí označil za ostudné a Senegalu, který rezoluci pomohl prosadit už pohrozil odvetou. Největší problém má se Spojenými státy, které dosud Izrael na půdě Rady podporovaly, teď se ale hlasování a zdržely a návratu tak umožnily projít. Co o rezoluci a osadách potřebujete vědět?

  • Rezoluce naléhá na Izrael, aby "okamžitě a zcela ukončil veškeré osídlování na okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma". Výstavba osad podle ní "představuje zjevné porušení mezinárodního práva"Jedná se o první rezoluci Rady bezpečnosti OSN od roku 1980, která odsoudila Izrael za jeho politiku kolonizace. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 465 z 1. března 1980 odsuzovala Izrael za to, že brání v cestování starostovi Hebronu na Západním břehu Jordánu.
  • Podobnou rezoluci, jaká byla přijata v pátek, přitom USA vetovaly 18. února 2011, kdy ostatních 14 členů rady hlasovalo pro návrh. Spojené státy se v pátek hlasování zdržely.

„Nepodřídíme se, bude odveta." Izrael zuří kvůli výzvě k ukončení výstavby osad

sinfin.digital