Zinscenovaná fraška jménem egyptské volby. Největší výzvou Sísího byly prázdné lístky

Jitka Jeníková

Dopadlo to podle očekávání, tedy výborně. Nebudeme si muset pamatovat a učit se psát jméno nového prezidenta, nebudeme muset složitě spekulovat, co s sebou jeho příchod do čela jedné z nejvlivnějších arabských zemí přinese, ani jestli bude bezpečné o prázdninách vyrazit do Hurghady. Abdalfattáh Sísí hladce obhájil egyptský prezidentský úřad. Volební komise napočítaly přes 24,2 milionu platných hlasů v jeho prospěch. Za svého prezidenta jej zvolilo 97 % všech účastníků voleb.

Sísího jediného protikandidáta Músu Mustafu Músu porazily i prázdné hlasovací lístky. Jako formu protestu je naházelo do uren přes 1,7 milionu voličů, tedy téměř 7,3 % všech zúčastněných, a kdyby se započítávaly do celkových výsledků, Sísí by se stovce ani nepřiblížil. Holt ne každý si to umí zařídit třeba jako bývalý irácký diktátor Saddám Husajn, jehož v prezidentském referendu v roce 1995 volilo impozantních 99,99 % hlasujících. Oficiálně se proti němu postavilo pouhých 3052 osob z toho 45 v Bagdádu. Otázka byla také položena mnohem srozumitelněji: „Souhlasíte s tím, že je prezident Saddám Husajn prezidentem země?“ Ano/Ne. Pamětníkům voleb za komunistického režimu to bude něco velmi okatě připomínat.

Sísího protikandidát Músá ale nemusí věšet hlavu. Není jediný, koho v Egyptě porazily prázdné hlasovací lístky. S lehkou nadsázkou můžeme říct, že druhý tedy skončil kandidát Tabula Rasa. Stejně dopadl i Músúv mnohem známější kolega, jenž se zúčastnil boje o prezidentské křeslo v předchozích volbách v roce 2014, politik, novinář a básník Hamdín Sabáhí. Tehdy bylo neplatných hlasů sice „jen“ milion, ale Sabáhí si odnesl podobný počet hlasů jako Músá – necelého tři čtvrtě milionu. „Podle předběžných výsledků jsem prohrál. Jsem nicméně spokojený s výsledkem, ať je jakýkoliv,“ ujistil Músá, předseda strany Ghad (Zítřek) po telefonu moderátora televizní stanice CBC Extra. Zjevně ho to nijak zvlášť nezdrtilo. Za vítěze voleb označil především egyptský lid a zdůraznil, že s prezidentem Sísím bude s potěšením další čtyři roky spolupracovat. Zjevně by se nerad ocitl mezi těmi, kteří posloužili a dál nejsou zapotřebí.

Za kolik

Hlasování o novém egyptském prezidentovi se konalo minulý týden a Egypťané měli na vhození lístků celé tři dny. Dostatečně dlouhá doba na jejich zpracování zajistila mimo jiné i opadnutí zájmu o výsledek, jenž byl v podstatě předem jasný. Otázkou poté, co Sísí s dostatečným předstihem zlikvidoval všechny potenciální konkurenty, nebylo zda, ale za kolik.

Předseda Národní volební komise, soudce Lášín Ibráhím, si na tiskové konferenci během pondělního oficiálního vyhlášení výsledků pochvaloval, kolik Egypťanů žijících v zahraničí se dostavilo k volbám, a vyzdvihl také dohled justice nad hlasováním. Z průběhu voleb byl nadšený i sám prezident, který na svém twitterovém účtu zveřejnil poté, co se minulý týden ve středu uzavřely volební místnosti, dojemnou koláž nadšených voličů ze všech koutů země se slovy: „Hlas Egypťanů je bez vší pochybnosti svědectvím nepolevující vůle našeho národa rozhodovat sám o sobě. Pohled na Egypťany před volebními místnostmi mě naplňuje pýchou a hrdostí a je to nezvratný důkaz velikosti našeho národa, jehož synové prolili mnoho krve, abychom my mohli zamířit do budoucnosti.“

sinfin.digital