Zkázu trajektu na Viktoriině jezeře nepřežilo přes sto lidí, obětí může být mnohem víc

ČTK

luš

Bilance čtvrteční zkázy trajektu na Viktoriině jezeře v Tanzanii přesáhla sto mrtvých, po dalších obětech záchranáři dál pátrají. Dnes o tom podle agentury Reuters informovalo tanzanské státní rádio TBC Taifa. Na lodi se podle svědků plavilo přes 400 lidí a zatím jsou zprávy zhruba o stovce zachráněných. Úřady předpokládají, že trajekt se převrhl kvůli přetížení nákladem i cestujícími.

Loď se převrátila mezi ostrovy Ukora a Bugolora asi 50 metrů od břehu, u kterého chtěla zakotvit. Během čtvrteční záchranné akce bylo vyproštěno 44 těl a dnes dalších 42. Práce záchranářů dosud neskončila.

Úřady předpokládají, že trajekt se převrhl kvůli přetížení nákladem i cestujícími. Plavidlo bylo totiž určeno pro stovku lidí, na palubě jich ale byl podle svědků více než čtyřnásobek.

Podobné incidenty na největším africkém jezeře nejsou výjimečné, neboť lodě často plují přetížené. V roce 1996 zemřelo po převrhnutí lodi MV Bukoba kolem 800 lidí. Toto neštěstí patří k nejhorším námořním katastrofám minulého století.

sinfin.digital