Zlom v případu, který může rozkrýt mlhu kolem Zemanova rádce Jie Ťien-minga: Z obviněného je klíčový svědek

Sinopsis

V korupčním skandálu neziskového křídla čínské společnosti CEFC nastal další zajímavý zlom. Jak informují New York Times, v pátek 14. září stáhli federální žalobci obvinění proti Cheikhu Gadio, bývalému ministru zahraničí Senegalu. Gadio byl zatčen loni v listopadu v New Yorku spolu s Patrickem Ho, místopředsedou a generálním tajemníkem neziskového křídla CEFC. Oba byli obviněni podle Zákona o korupčním chování v cizině z uplácení vysokých představitelů v OSN a nejméně dvou afrických státech (Čadu a Ugandě). Celý případ je z české perspektivy zajímavý především proto, že by mohl rozkrýt některé nejasnosti kolem vyšetřovaného poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-minga.

Podle obžaloby existují důkazy, že Gadio zprostředkoval začátkem roku 2015 dohodu, podle níž mělo CEFC vyplatit 2 miliony USD jako dar prezidentovi Čadu „na dobročinné účely“. Ještě předtím podle nich převedl Patrick Ho Gadiovi 400 tisíc dolarů za zprostředkování ropné koncese v Čadu. Vyvstává samozřejmě otázka, proč nyní američtí žalobci tato obvinění stáhli.

V jednostránkovém soudním dokumentu žalobci své rozhodnutí stáhnout žalobu nijak nevysvětlují. Podle NYT „podobná stažení žaloby často doprovází dohody o zastavení stíhání výměnou za svědectví před soudem.“

Babišova slova o nepřijímání uprchlíků jsou v EU vnímána problematicky, upozorňuje eurokomisařka Jourová

sinfin.digital