Žluté vesty dál protestují. Umlčí je francouzský prezident referendem?

Milan Rokos

Velká veřejná debata krizi okolo hnutí žlutých vest neukončila, francouzský prezident proto zvažuje další možnosti. Spolupráci s odbory nevěří, rozpuštění parlamentu by ho jen oslabilo a obměna ministrů lidi příliš nevzrušuje. Přichází proto s nápadem na uspořádání referenda v době evropských voleb.

Vybrat si poslance do Evropského parlamentu nemusí být tím hlavním důvodem, proč se Francouzi vypraví 26. května k volebním urnám. Prezident Emmanuel Macron totiž zvažuje, že by květnové evropské volby spojil s vypsáním referenda. Šéf Elysejského paláce to při čtvrteční schůzce prozradil několika novinářům a fakt, že se na tuto možnost Macronův tým již pečlivě připravuje, potvrdily i zdroje nedělníku Journal du dimanche.

Elysejský palác tak chce odpovědět na protesty žlutých vest, které neustaly ani po lednovém zahájení Velké veřejné debaty, v níž se mohou Francouzi vyjádřit k vládní politice. V sobotu 2. února vyšlo do ulic přes 58 tisíc lidí, což je sice méně než v předchozích týdnech, stále je ale daleko od ukončení demonstrací.

Žluté vesty ve Francii povede do voleb zdravotní sestra. Kdo je Ingrid Levavasseurová?

sinfin.digital