Žluté vesty slaví vítězství. Vláda zrušila kritizovanou daň, protesty ale můžou pokračovat

Milan Rokos

Francie se ve středu probudila do dalšího dne blokád a protestů. Pokud se po úterním ústupku vlády někomu zdálo, že protesty tzv. „žlutých vest“ ustanou, nový den ho z omylu vyvedl. Demonstranti nakonec zahnali vládu setrvalým tlakem do kouta do té míry, že zrušila daň z pohonných hmot, která byla jedním z hlavních důvodů protestů, a vyškrtla ji z návrhu rozpočtu na příští rok. Spolu s tím už i vládní politici začínají mluvit o dalším kroku – opětovném zavedení milionářské daně. Tu přitom na začátku letošního roku prezident Emmanuel Macron zrušil a nahradil ji obdobnou daní z nemovitostí, kterou ale platí méně lidí.

„Jsou to jen drobky,“ postěžovala si reportérům deníku Le Monde 46letá servírka Fréderique, která se účastní protestů od počátku. V pondělí blokovala kruhový objezd ve městě Gaillon na severu země. „Zaklíná se lednovým zvýšením minimální mzdy o tři procenta. Kolik to dělá, tři nebo čtyři eura měsíčně navíc? Co chce, abychom si za to koupili?“

Fréderique tak reagovala na slova ministryně práce Muriel Penicaudové, jež mluvila o zvýšení minimální mzdy na 1210 eur měsíčně (asi 32 tisíc korun). Ministryně připomněla, že vláda zvedla tuto částku za poslední dva roky o 58 eur (asi 1560 korun).

KOMENTÁŘ: Pohonné hmoty ve Francii zatím nezdraží, uspokojí to ale „žluté vesty“? Spíš ne

sinfin.digital