Zmizí Moldavsko z mapy? Tisíce lidí demonstrovaly za sjednocení s Rumunskem, byl mezi nimi exprezident

ČTK

raz

Více než 10.000 lidí dnes v moldavské metropoli Kišiněvě demonstrovalo za sjednocení své země s Rumunskem. Shromáždění se zúčastnil i bývalý rumunský prezident Traian Basescu, který byl loni kvůli podpoře sjednocení zbaven moldavského občanství. Informovala o tom agentura Reuters.

„Vyzýváme poslance moldavského a rumunského parlamentu, aby v brzké budoucnosti hlasovali pro sjednocení,“ pronesl Basescu během demonstrace uspořádané ke stému výročí připojení Moldavska k tehdejšímu Rumunskému království. Jeho součástí bylo Moldavsko do roku 1940, kdy se dostalo do sovětského područí. Samostatnost získalo v roce 1991 a tři roky poté obyvatelé v referendu odmítli opětovné spojení s Rumunskem.

Moldavská společnost je rozdělena na prozápadní a proruskou část, což platí i o politické reprezentaci. Zatímco vláda považuje za hlavní spojence EU a Spojené státy, prezident Igor Dodon se snaží posilovat vazby na Moskvu. Pokud by jeho Socialistická strana uspěla v listopadových parlamentních volbách, hodlá zákonem zakázat organizace prosazující spojení s Rumunskem.

Zamlžené vidění, pak tma, zvracení, křeče a smrt. Ruští vědci popisují účinky novičoku

sinfin.digital