Znásilnění co patnáct minut, oběti staré pár měsíců. Indie nedokáže zničit „kult“ sexuálního násilí, navrhuje tresty smrti

Marek Hudema

Znásilnění osmileté holčičky, na němž se údajně podíleli policisté a následně je schvalovali místní politici, vyvolalo v Indii masové demonstrace. V poslední době navíc došlo v zemi k několika znásilněním dalších dětí včetně několikaměsíčního kojence. Série zločinů znovu připomíná, že se Indie s tímto problémem stále nedokázala vyrovnat. Vláda teď v reakci navrhuje, že začnou padat tresty smrti.

Indie není pro mladé ženy a dívky bezpečná. Znásilnění se v druhé nejlidantější zemi světa stane minimálně každých 15 minut. V místním tisku se sice objevují i hlasy, že to vlastně přepočteno na počet obyvatel není tak hrozné a že se situac dá srovnat třeba s USA, ale skutečnost je jiná. Jedna věc jsou totiž známé případy, druhá to, že většinu znásilnění v Indii nikdo ani nehlásí. Policie často tlačí na oběť, aby si své oznámení rozmyslely. Na vesnicích se „rada starších“ mnohdy snaží oběť donutit k tomu, aby si útočníka vzala. Případně aby se odstěhovala a skryla se, protože na ni padla „hanba“.

Násilníci se často cítí beztrestní. Vědí také, že v rozsáhlých částech Indie včetně hlavního města Dillí je bezpečnost na nízké úrovni. Nejde jen o to, že chybí pouliční osvětlení, ale nedostatkoví jsou i policisté. Podle posledních známých údajů zveřejněných serverem německého rozhlasu Deutsche Welle chybělo indické policii do plného plánovaného stavu zhruba šest milionů lidí. V té době, tedy v roce 2015, měla indická policie něco přes 17 milionů příslušníků.

Indie měla a stále má jeden z nejnižších počtů policistů na sto tisíc obyvatel na světě. K tomu je potřeba připočíst proslulou pomalost indických soudů. Například z 15 450 případů sexuálního násilí ve velkých městech, které čekaly na rozsudek v roce 2016, se pravomocného verdiktu dodnes dočkala ani ne desetina obviněných.

Galeotti pro INFO.CZ: Putin zavedl pro mafiány nová pravidla a tajné služby kriminálníky využívají

sinfin.digital