Zpověď chlapce zneužívaného ve chlapeckém sboru, který vedl papežův bratr. Po padesáti jsem konečně našel svůj mír

Info.cz

„Nalezl jsem svůj mír,“ tvrdí po desítkách let od svého zneužívání v dětském chlapeckém sboru Řezenští chrámoví vrabci Alexander Probst. Jako malého chlapce jej pohlavně zneužili minimálně stokrát, odhaduje. Nyní, ve chvíli, kdy byla prezentována závěrečná vyšetřovací zpráva popisující zvěrstva sboru, si konečně mohl oddychnout. Hříchy minulosti se konečně dostaly na světlo světa. 

K násilí a sexuálnímu zneužívání ze strany kněží a učitelů docházelo ve východobavorském sboru od konce druhé světové války až do 90. let minulého století. Řada dětí vnímala školu jako koncentrační tábor, líčí ji jako nejhorší dobu života. Jedním z 547 zneužívaných dětí byl i Probst, který poprvé promluvil před sedmi lety. Nyní, když byla prezentována závěrečná zpráva, se ke svému neveselému dětství ještě jednou vrací. 

„Jak, já, tak i moji spolužáci jsme byli běžně biti,“ začíná vyprávět Probst o událostech z roku 1968. „O dva roky později jsem přesunul na vyšší stupeň, kde mě učitel donutil přidat se do tajné skupiny. Ta popíjela pivo, kouřila a sledovala dětskou pornografii. Nakonec nás začali vyučující pohlavně zneužívat, mě osobně minimálně ve sto případech,“ vypráví Probst svědectví, ze kterého mrazí.

„Našel jsem ale nyní, po letech, svůj klid, a to samé přeji i těm na druhé straně. Těm, kteří tyto ohavné zločiny páchali,“ říká nyní Probst pro server Deutsche Welle. „Už to není hlavní téma mého života, za což jsem neskonale vděčný. Původně jsem si moc dlouho přál, aby se mi ten, kdo mě zneužíval, osobně omluvil. Teď už to ale pro mě není podstatné,“ dodává Probst.

Případ zneužívání v proslulém dětském sboru se dostal na veřejnost v roce 2010, kdy Německem otřásala série skandálů kolem sexuálního násilí na nejrůznějších katolických školách a internátech, k němuž údajně docházelo především v 70. a 80. letech minulého století. Podobná obvinění se tehdy objevila i v Nizozemsku, Rakousku, Švýcarsku a v Irsku.

sinfin.digital