Zvrat v Alžírsku. Křehký prezident Buteflika ustoupil demonstracím, zemi čekají změny

ČTK

lup

Alžírský prezident Abdalazíz Buteflika dnes po masových protestech oznámil, že nebude znovu kandidovat na post hlavy státu. Zároveň odložil volby plánované na 18. dubna a slíbil i změny ve složení vlády a politické a ekonomické reformy. Svou rezignaci dnes podle místní televize vzápětí oznámil premiér Ahmad Ujahjá. Televize později oznámila, že novým předsedou vlády bude někdejší ministr vnitra Núreddín Bedúí.

Dvaaosmdesátiletý Buteflika, který trpí od roku 2013 následky mrtvice, se měl o svůj mandát v dubnu ucházet už popáté. Proti tomu se však v únoru zvedla nebývalá vlna protestů. Podle agentury Reuters do ulic vycházely každý den desítky tisíc Alžířanů všech společenských vrstev. Na stranu protestujících se minulý týden přidalo i několik poslanců Buteflikovy vládní Fronty národního osvobození (FLN), kteří rezignovali na své funkce.

Buteflika minulý týden vydal prohlášení, v němž varoval před nepokoji, které by mohly Alžírsko destabilizovat. Situaci se už dříve pokusil uklidnit příslibem, že v případě zvolení nebude mandát zastávat celé volební období. Nynější protesty v zemi, která je významným producentem ropy a zemního plynu, jsou největší od takzvaného arabského jara z roku 2011.

sinfin.digital