Zvrat v boji o Idlib? Asadovi prý musí s rebely pomáhat Rusové a pro-íránské milice

Pavel Novotný

Ruské pozemní jednotky se podle syrských povstalců vložily do bojů o poslední velkou povstaleckou enklávu na území Sýrie. Do bitvy o provincii Idlib se s nimi měly vydat také pro-íránské milice. Režimní armáda Bašára Asada totiž nebyla během týdny trvající ofenzívy schopna rebely ohrozit. A to i navzdory nevybíravě vedeným náletům, během kterých bylo podle opozičních zdrojů zabito na dva a půl tisíce Syřanů včetně 159 dětí.

Ztratili s Asadovýmy vojáky trpělivost? Podle syrských povstalců se nyní do bojů v rebelující provincii Idlib přímo zapojily ruské speciální jednotky. Píše to agentura Reuters. Moskva tvrzení syrských rebelů vzápětí popřela. 

Dosud uniformovaní vyslanci Kremlu stáli prý výhradně až za linií střetů a do bojů zasahovali pouze jejich letci, dělostřelci, popřípadě ostřelovači. Další rebelové pak dodávají, že se do bitvy o Idlib už zapojily také šíitské jednotky, které v (převážně sunnitské) Sýrii zformoval Írán. Až dosud se přitom Teherán v Idlibu neangažoval, což se přičítalo jeho strategickému nezájmu o dění na severu země – Írán podle řady expertů usiluje o vytvoření tzv. šíitského pásu, který začíná na jeho území a přes Irák i střed Sýrie pokračuje na jih Libanonu, tedy ke Středozemnímu moři.

Kdo kontroluje Sýrii?
sinfin.digital