Zvrat v léčbě rakoviny: Pokud pacient zemře, pojišťovna dostane peníze zpět

Farmaceutická společnost Novartis uzavřela s některými zdravotními pojišťovnami v Německu unikátní smlouvu. Dohodla se s nimi, že když její nový lék na rakovinu krve nezabere, část nákladů na drahou léčbu se pojišťovně vrátí. Firma tak chce údajně pomoci k rozšíření nových možností léčby pomocí genové a buněčné terapie.

O revoluční dohodě pojišťoven s koncernem Novartis píše německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Zmíněná dohoda se týká léčby, která využívá k potlačení rakoviny krve vlastní imunitní systém pacienta. Tomu lékaři odeberou jeho zdravé krevní buňky, které následně, laicky řečeno, přeprogramují tak, aby po vrácení do pacientova těla samy likvidovaly zhoubný nádor.

Metoda už prošla klinickými testy a podle farmaceutické společnosti je v mnoha případech úspěšná. „Léčbou lze dosáhnout toho, že onemocnění už není prokazatelné. To dává pacientům šanci na dlouhodobé přežití,“ píše podle FAZ koncern Novartis na svých stránkách. Buněčná a genová terapie však může mít i řadu závažných vedlejších účinků, proto je vhodná zejména pro pacienty, u kterých už všechny ostatní možnosti léčby selhaly. Nová metoda s názvem „Kymriah“ tedy pro některé pacienty představuje přes všechna rizika poslední nadějí.

Kovář: Trumpa nelze ani na moment podcenit, jeho znovuzvolení je víc než reálné

sinfin.digital