Ani my Zemana volit nebudeme, vzkazují po Ježkově rozchodu s ANO a Babišem europoslankyně

Info.cz

bel

Europoslankyně Martina Dlabajová a Dita Charanzová nebudou ve druhém kole prezidentské volby volit stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Nevyslyší tak aktuální výzvu hnutí, za které byly v roce 2014 zvoleny do Evropského parlamentu, ale nebudou ani následovat svého kolegu, europoslance Petra Ježka. Ten se s hnutím ANO dnes definitivně rozešel, nicméně zůstává europoslancem. Své rozhodnutí vysvětlil zmiňovanou podporu Zemanovi a také vřelými vztahy ANO s SPD a KSČM ve sněmovně. Všichni tři poslanci jsou v Evropském parlamentu součástí delegace europoslanců ANO, která patří do liberální frakce ALDE. Členy hnutí ANO nejsou.

„Důvody Petra Ježka k odchodu z naší malé delegace respektuji a částečně s nimi souhlasím, zejména pokud jde o podporu stávajícímu prezidentovi,“ řekla INFO.CZ europoslankyně Martina Dlabajová. Že nebude volit Miloše Zemana, deklarovala na sociálních sítích už před prvním kolem prezidentské volby. „Můj názor se nezměnil,“ říká před druhým kolem, které proběhne o tomto víkendu.

Podobně to vnímá i Dita Charanzová. „Rozhodnutí pana Ježka jsem přijala jako fakt, respektuji je. Doporučení hnutí ANO o volbě prezidenta beru na vědomí, osobně se s ním ale neztotožňuji. Jak jsem již veřejně deklarovala před i po prvním kole voleb, Miloš Zeman není můj kandidát,“ sdělila.

Europoslanec Ježek má Babiše dost a končí s ANO. Vadí mu podpora Zemana a extremistů

sinfin.digital