Debatu odmoderuje Železný, věří bookmakeři. Koho vyšlou ostatní televize? Zde jsou možní adepti

Iveta Mazáčová

Současná hlava státu přislíbila před druhým kolem prezidentských voleb účast ve čtyřech debatách, Jiří Drahoš, který s ním svede finální souboj o Hrad, ale reagoval na Zemanův původní plán a zatím zřejmě počítá jen se dvěma. Alespoň jedna z nich by se podle jeho slov měla konat pod záštitou České televize. Právě tam ale není zdaleka jasné, kdo by se měl moderace této debaty ujmout, Václav Moravec se totiž nechal slyšet, že on to rozhodně nebude. Kdo by ho mohl nahradit a kdo by mohl stát mezi kandidáty na ostatních televizích? 

Podle mediální analytičky Martiny Vojtěchovské by to měl být rozhodně někdo, kdo je podobný duel schopný ustát. „Musí být profesně velmi zdatný, protože ukočírovat podobnou debatu vůbec není snadné. V tomto případě by měl také dokázat kandidáty usměrnit, a to hlavně v případě, pokud se uchýlí ke lžím. A především by měl být nestranný. Myslím si, že lidí, kteří těchto kvalit dosahují, tady moc není a zrovna Václav Moravec je v tomto ohledu jeden z nejzkušenějších,“ říká Vojtěchovská pro INFO.CZ.

Česká televize

V případě České televize, která debatu odvysílá ve čtvrtek od 20 hodin, se nabízí hned několik kandidátů, kteří by mohli zaujmout místo po Václavu Moravcovi. Tím prvním je bezesporu Jakub Železný, novinář a rozhlasový a televizní moderátor, který v České televizi působí od roku 1999. Hlavní zpravodajskou relaci ale uvádí až od roku 2012, předtím spolupracoval například na publicistických pořadech Špona nebo Události, komentáře. Na Jakuba Železného sází i bookmakeři, šance, že se očekávaného duelu ujme právě on, je podle nich 1,8:1.

Drahoš postoupil do druhého kola voleb. Profil kandidáta přehledně

sinfin.digital