Dělit voliče na pražskou kavárnu a venkovskou hospodu je nebezpečné, říká Pithart

Martin Čaban

Těsný výsledek prezidentské volby mimo jiné znovu ukázal na rozdělení české společnosti. Podle bývalého premiéra a předsedy Senátu Petra Pitharta se potvrdila propast mezi Prahou a zbytkem republiky. „Naprosto ale odmítám dělení na pražskou kavárnu a venkovskou hospodu. To je nebezpečné, s tím si nehrajme,“ říká.

Od začátku jste patřil k odpůrcům přímé volby prezidenta. Utvrdila vás kampaň před druhou přímou volbou a průběh volby samotné v tomto přesvědčení?

Ano. Ale nepohlížím na to tak, že bych teď byl jako občan iniciativní ve snaze vrátit volbu nepřímou. To už prostě nejde. Nicméně názor jsem nezměnil. Pohnutky, kvůli nimž jsme k přímé volbě přišli, byly vlastně nahodilé. Šlo o skandální poslední volbu prezidenta parlamentem s desítkami různých šmejdilů, kteří v jednacích sálech neměli co dělat, a s naprostou bezradností těch, kteří řídili schůzi parlamentních komor. Stojí za to připomenout, že to všechno vzniklo proto, že nebyla naplněna ústava, která předpokládala existenci ústavního zákona o styku obou komor. V tom zákoně by bylo jasně řečeno, jak se řídí schůze obou komor a jak se hlasuje při volbě, jak se volí. Kdyby to bylo jasné, tak jsme hned ten první večer šli domů.

Zeman byl bezchybný, Drahoš bídný. Teď rozhodne prezidentova mentální sešlost, říká Holec

sinfin.digital