Drahoš není ideální kandidát. Zeman ale prohraje, znechutil příliš mnoho lidí, říká filozof

Nástup Andreje Babiše a dalších populistických politiků odráží proměny voličské poptávky, která je legitimní. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká politický filozof a řadový člen Strany zelených Martin Škabraha. Zatímco liberální demokracie podle něj klade důraz na procedury, velká část voličů upřednostňuje charismatické politiky a vyžaduje od politického provozu co největší užitek pro co největší počet lidí. Pokud jde o prezidentské volby, vyhraje podle Škabrahy Jiří Drahoš. „Určitá únava nebo znechucení ze Zemana je tak silný faktor, že to přiměje dostatečný počet voličů k tomu, aby volili i Jiřího Drahoše,“ říká.

Mluvíme spolu na sjezdu Strany zelených. Je tři měsíce od sněmovních voleb, jak jste výsledek Zelených ve volbách vstřebal? A kde spatřujete jeho příčiny?

Tím, že jsem nekandidoval, a to ani na nějaké nižší pozici, tak to pro mě bylo svým způsobem snadnější, než pro lidi, kteří byli přímo na kandidátkách a dali do toho obrovské množství své energie a času. Měl jsem od kampaně odstup a soustředil jsem se v té době hodně na rodinný život, což mi umožnilo se přes náš výsledek ve volbách přece jenom lépe přenést. Přesto musím říct, že mě nepříjemně překvapil. Ačkoli jsem nepočítal s tím, že bychom vysloveně prorazili, neuměl jsem si představit, že bychom dosáhli tak nízkého výsledku.

Duel na Primě: První debata patřila Zemanovi. Drahoš působil nervózně a nejistě. Komentář Michala Půra

sinfin.digital