Gratulace i mlčení z Bruselu: Jourová Zemanovi poblahopřála, Telička chtěl změnu

ČTK

raz

Eurokomisařka Věra Jourová dnes na twitteru stručně poblahopřála Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení do funkce prezidenta republiky. „Občané rozhodli," uvedla. Naopak od místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky se Zeman gratulace nedočkal. Telička na twitteru poděkoval těm, kdo „udělali maximum pro změnu".

Jourová i Telička přitom původně patřili k výrazným tvářím Hnutí ANO, jehož předseda a nynější premiér Andrej Babiš podpořil před pátečním a dnešním druhým kolem hlasování právě Zemana. U lidí, kteří hnutí zastupují v Bruselu ale tento postoj nadšení nevzbudil, svou spolupráci s ANO kvůli podpoře stávajícího prezidenta ukončil europoslanec Petr Ježek.

Europoslankyně zvolená za ANO Martina Dlabajová v reakci na Zemanovo vítězství nad Jiřím Drahošem, uvedla že jeho výhru respektuje, i když nebyl jejím kandidátem. „Přeji si, abychom se přestali nálepkovat a navzájem se urážet. Jsme jeden národ a pouze sjednocení můžeme hrdě vystupovat také v zahraničí a prosazovat se tak jako aktivní a silný člen Evropské unie," dodala.

Na twitteru se k výsledkům volby vyjádřil také Luděk Niedermayer, zvolený do EP za TOP 09. „Prezidentem je Zeman. Můžeme jen hádat, jak velkou roli sehrála vysoká tolerance mnoha občanů ke lžím a manipulacím. Je to problém, ve kterém nejsme sami. A musíme si s ním poradit, jinak nás může potkat leccos," uvedl.

sinfin.digital