Jaké jsou šance Zemana a Drahoše? Prezident může překvapit čistkou ve svém okolí, říká expert

Jana Bendová

Největší Zemanovou slabinou je jeho zdraví a image politického alfasamce. Drahošovou slabinou je politické nováčkovství a že se názorově neprofiluje, proto není pro mnoho voličů srdeční volbou. A jak se stávající prezident postaví k doporučení Andreje Babiše, aby se zbavil spolupracovníků Mynáře a Nejedlého? Na to v rozhovoru pro Reflex odpovídá politolog Stanislav Balík.

Kdo má podle vašeho odhadu větší šanci vyhrát?

Byť to může vyznít alibisticky, přesto je to otevřené. Miloši Zemanovi stačí získat při obdobné voličské účasti další asi půl milionu hlasů, Jiří Drahoš potřebuje o šest set tisíc víc. Přestože někteří tvrdí, že je stávající prezident na stropě svých možností, vzpomeňme si na minulé volby, v nichž dokázal Miloš Zeman mezi prvním a druhým kolem posbírat nový půldruhý milion hlasů. Teď mu stačí třetina takového výkonu.

Přesto je situace jiná, kdy Jiří Drahoš, jakkoli není srdeční volbou mnoha voličů, nebudí takové kontroverze, jako před pěti lety Karel Schwarzenberg. Rovněž všichni důležití soupeři z prvního kola buď hned, nebo v řádu několika hodin vyjádřili Drahošovi svoji podporu, což se minule Schwarzenbergovi nepodařilo.

sinfin.digital