Jeden o voze, druzí o koze. Proč prezidentští kandidáti odpovídají na věci, které nás nezajímají?

Jiří Štefek

S blížícím se termínem prezidentských voleb se v médiích všeho druhu množí články s profily či rozhovory jednotlivých uchazečů. Takřka všechny jsou si podobné jako vejce vejci. Řeší se v nich milosti, amnestie, jmenování vlády opřené o komunisty, zda euro, či nikoliv anebo klišoidní otázky typu „v čem jste jiný než ostatní kandidáti nebo současný prezident?“ Mnoho lidí by přitom pro své rozhodování potřebovalo znát odpovědi na zcela jiné – a mnohdy i velice obyčejné – otázky.

Samozřejmě tím nechci říci, že by lidé neměli vědět, jak se jednotliví uchazeči o hradní stolec staví k problematice milostí nebo aby se pokusili odlišit od jiných uchazečů. Jenže když to lidé slyší v různých obměnách od různých lidí x-krát za den, za chvíli se jim to sleje do jednoho hrnce a až dojde u uren na hodinu H, už si většina z nich nebude pamatovat, co kdo sliboval a jestli to náhodou ten druhý neslíbil taky.

Aktuální mediální výstupy pak proto připomínají spíš přežvýkané prezentace, které o sobě již jednotliví uchazeči (s výjimkou úřadujícího prezidenta Miloše Zemana) zveřejnili a z kterých více či méně okatě jednotliví dotazující čerpají.

Podívejte se, co může prosadit vláda bez důvěry. Je toho víc, než si myslíte

sinfin.digital