Klidný a prozápadní Drahoš vs. provýchodní Zeman. Tak vidí české volby v Německu

ČTK

raz

Jako střet klidného a prozápadně orientovaného Jiřího Drahoše s populistickým a provýchodním Milošem Zemanem vnímají druhé kolo českých prezidentských voleb v Německu. Vítězství Drahoše v pátečním a sobotním klání, které je do značné míry referendem o současné hlavě státu, by podle médií a odborníků mohlo vést ke zlepšení vztahů Česka s Německem a se zeměmi na západě Evropské unie.

Většina německých médií hledí na současného českého prezidenta výrazně kriticky. Deník Tagesspiegel o Zemanovi psal jako o hulvátovi a nelítostném egomaniakovi, jehož cílem je moc, list Süddeutsche Zeitung zase konstatoval, že Česko rozděluje svým populismem a provokacemi. Na ty poukázal také server magazínu Der Spiegel, který připomněl některé Zemanovy kontroverzní výroky na adresu novinářů, abstinentů nebo muslimů. "Když chce český prezident Miloš Zeman vtipkovat, je to často mimo - pak působí, jako by se už neovládal. Ale mnohé z toho, co tento třiasedmdesátiletý politik říká, je vědomá hra se záští nebo záměrná provokace," míní Der Spiegel.

Německá média si všímají i Zemanova úzkého vztahu s premiérem Andrejem Babišem, zhoršeného zdravotního stavu současného prezidenta a neopomíjejí ani jeho názory na migraci nebo jeho orientaci na Rusko a Čínu. "Jeho (Putinovu) blízkost každopádně Zeman nápadně vyhledává, což je pozoruhodné, protože přílišná blízkost k Moskvě má v Česku stále příchuť kolaborace. Ale Zemanovi to neškodí," napsal Tagesspiegel. „Pokud bude ten třiasedmdesátiletý (politik) skutečně zvolen, mohlo by to dále zatížit vztahy Česka k EU - a potěšit ruského prezidenta Vladimira Putina," uvedl server Huffington Post.

sinfin.digital