Kyjev si s povstalci vyměnil zajatce. Je mezi nimi i historik, za kterého se přimlouval Zeman

ČTK, lup

Na kontrolním stanovišti demarkační linie Majorsk u města Horlivka se dnes uskutečnila výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými rebely, kteří ovládají část Donbasu. Ukrajinská strana předala povstalcům 237 lidí a převzala od nich 74, oznámily obě strany. Mezi nimi je i ukrajinský teolog Igor Kozlovskij, za jehož osvobození koncem listopadu při návštěvě Ruska intervenoval český prezident Miloš Zeman.

Propuštění ukrajinského teologa potvrdil prezident Porošenko a později a následně i zdroje z Pražského hradu. „(Kozlovskij) je v letadle a vrací se domů,“ uvedl šéf zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Dvaašedesátiletý Kozlovskij, který od začátku proruského povstání proti násilnostem na Donbasu protestoval, byl zatčen loni v lednu v Doněcku. Byl odsouzen na dva a půl roku vězení za špionáž a nezákonné držení zbraní.

O jeho propuštění se během návštěvy Ruska zasazoval Zeman u prezidenta Vladimira Putina. Podle Jindráka se tak stalo při užším jednání. Putin na žádost odpověděl, že o případu nemá informace, ale že se poptá, co by se dalo v případu udělat. "Zjevně se tam musela udát nějaká intervence," řekl Jindrák. Poznamenal přitom, že Putin nic neslíbil a že za propuštění Kozlovského "nebylo nic vyměněno ani přislíbeno". Jindrák to považuje za důkaz nadstandardních vztahů.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital