Na vlastní pěst rozjela iniciativu na podporu Drahoše. Velký potenciál se potvrdil, říká Jana Plavec

adg

Během chvilky dokázala Jana Plavec nemožné. Aktivistce, fotografce a dobrovolnici se během čtrnácti dnů podařilo prostřednictvím sociálních sítí zaktivizovat na 4500 „obyčejných lidí“, které spojuje nespokojenost se současnou hlavou státu. Mezi dvěma volebními koly aktivisté uspořádali po celé republice celou řadu happeningů od koncertů populárních umělců po symbolické sportovní akce. Volné sdružení s názvem „Společně to dáme“ získalo též podporu části prezidentských kandidátů, kteří v prvním kole neuspěli.

Kdy vás napadlo zorganizovat „lidovou“ podporu pro prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše a s jakou vizí jste celý podnik iniciovala?

Poprvé jsem na to pomyslela po cestě z Prahy, kde jsem se zúčastnila setkání českých elit, které hledaly způsob, jak Jiřího Drahoše podpořit. Jejich snahu chápu a vnímám ji jako pozitivní, mě ale zajímaly spíš konkrétnější kroky. Cítila jsem, že vést sáhodlouhé intelektuální diskuse věci nijak nepomáhá. K tomu jsem intenzivně vnímala, že by tyto snahy neměly přicházet z těchto kruhů, ale spíš "odspodu".

Varující zpráva z voleb: Drahoš a Fischer míří do politiky. Komentář Viliama Bucherta

sinfin.digital