Noblesní Benešová, samotářská Novotná a depresivní Masaryková. 5 prvních dam Československa

abe

Aneta Černá

Leden je v Česku měsícem prezidentských voleb. Už na jeho konci bude nejen jasné, kdo se stane novou hlavou státu, ale také která žena obsadí místo první dámy. Přestože je možná tato role podceňovaná, prezidentské manželky v historii budily vášně, výsměch i sympatie.

Charlotta Garrigue–Masaryková přenechala místo první dámy dceři

Americká manželka prvního československého prezidenta dala Tomáši Masarykovi nejen čtyři děti, ale i příjmení Garrigue. Prezident chtěl tak údajně podpořit rovnoprávnost žen, kterou následně i prolínal do svojí politiky. Zdatná klavíristka se se svým budoucím mužem seznámila v roce 1876 v Lipsku. Za dva roky se v New Yorku vzali a od roku 1881 žili v Praze.

Charlotta postupně porodila svému muži pět dětí. Nejstarší byla dcera Alice, druhorozený Herbert následovaný Janem a Olgou. Dcera Eleanor, která se narodila v roce 1890, zemřela jako čtyřletá. Herbert se v roce 1915 nakazil skvrnitým tyfem a podlehl mu ve 34 letech. Po vypuknutí první světové války odešel TGM s dcerou Olgou do exilu. Charlotta zůstala v Praze, kde byla pod policejním dohledem a její dcera Alice strávila osm měsíců ve vězení.

Tyto těžké roky Charlottu velice poznamenaly, trpěla srdeční slabostí a depresemi. Po vzniku republiky její úlohu první dámy de facto převzala dcera Alice. V roce 1923 prodělala mozkovou mrtvici a 13. května téhož roku zemřela.

Kdo bude příští první dámou? Profily partnerek kandidátů si můžete prohlédnout zde>>>

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital