Od Ódy na radost k poklonkování Číně a Rusku. Pětiletá cesta Miloše Zemana

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Byl 3. duben 2013 a po stožáru na prvním nádvoří Pražského hradu se vzhůru sunula vlajka Evropské unie. Tehdy na svého nového přímo zvoleného prezidenta lidé veřejně pískali a pokřikovali asi poprvé. Nikoli pro jeho přátelský vztah k Číně, k Putinovi či kavkazským diktátorům; demonstranti shromáždění před Bránou gigantů ho plísnili za to, že je „lokajem Bruselu“.

Byly to ještě časy, kdy se Zeman v nové prezidentské roli teprve rozkoukával a nechodil s hůlkou. Vratislav Mynář byl kancléřem sotva dva týdny (zatím bez bezpečnostní prověrky), poradce Martin Nejedlý si zatím jen vyhlížel svou hradní kancelář, mluvčím ještě nebyl Jiří Ovčáček a do areálu Pražského hradu se dalo vejít bez dlouhého čekání na bezpečnostní prohlídku.

Podpis novely Lisabonské smlouvy a vytažení modré unijní vlajky o rozměru šest krát čtyři metry vysoko nad pražské střechy byly první viditelné zahraničně-politické počiny nového prezidenta. I jasné vymezení se proti svému předchůdci Václavu Klausovi, který při slovu Brusel vidí rudě.

Odpůrci EU, a v tu chvíli i Miloše Zemana, drželi na Hradčanském náměstí transparenty s nápisy „Byli jsme před EU, budeme i po ní“ či „Chceme referendum o vystoupení z EU“. Uplynuly necelé tři roky a Zeman by se býval mohl na nádvoří procházet s podobným heslem nad hlavou.

V červenci 2016, krátce po britském hlasování o vystoupení z EU, opakovaně prohlásil, že by podpořil nejen referendum o vystoupení Česka z Evropské unie, ale i ze Severoatlantické aliance. S dodatkem, že on by samozřejmě „z tisíce různých důvodů“ hlasoval proti.

„Řeknu vám ten tisící druhý. Česká republika dostává každoročně z EU o 200 miliard korun více než do Bruselu vrací. Dvě stě miliard je pětina českého státního rozpočtu. Jen blázen se vzdává tak velkého množství peněz,“ omezil na jednom ze svých setkání s občany přínos EU na čistě finanční rozměr.

Zeman „hladil po hlavičkách“ strany i občany. A Babišovi slíbil neomezený čas, upozorňují experti

sinfin.digital