Osm kandidátů diskutovalo v České televizi, Zeman měl sólo na TV Barrandov

ČTK

raz

Osm uchazečů o funkci hlavy státu pro příštích pět let, kteří dnes večer vystoupili v debatě České televize, dostalo šanci si klást otázky i navzájem. Devátý kandidát, současný prezident Miloš Zeman, pozvání do debaty odmítl, uvedl moderátor Václav Moravec. Osmička kandidátů rozdělená do dvou skupin se věnovala otázkám sestavování vlády, vztahu prezidenta a Ústavy, Česka k Evropské unii a její budoucí podobě a vesměs kritizovali Zemana za jeho nedávné výroky na adresu Alexandra Dubčeka.

Kandidáti uvedli, že by chtěli, aby jejich kancléř měl bezpečnostní prověrku. Vysvětlovali mimo jiné, jak by vybírali soudce nebo zda jsou pro prolomení těžebních limitů a koho by si vybrali za kancléře.

Uchazeči o prezidentskou funkci dostali v úvodu třicetivteřinový limit na stručné představení. Vyzdvihovali své zkušenosti a úspěchy. Někdejší premiér Mirek Topolánek řekl, že si myslí, že se nemusí představovat a že má republice co dát. Michal Horáček chce věci měnit, Pavel Fischer se cítí být povolán k těžké službě ve funkci prezidenta, Jiří Hynek chce, aby jeho děti žily v zemi, která je bezpečná. Petr Hannig zdůrazňoval obranu svobody slova, Vratislav Kulhánek vyzdvihl své zkušenosti a svoji osobní historii, Marek Hilšer chce měnit věci k lepšímu, Jiří Drahoš popisoval svoje životní milníky.

Babiš a Zeman si teď notují, dřív to tak ale nebylo. Podívejte se, co o sobě říkali v minulosti

sinfin.digital