Ostravský primátor za ANO pro INFO.CZ: Zemana volit nebudu, některé kroky hnutí mi dělají vrásky

Markéta Žižková

Ne všichni členové a spolupracovníci hnutí ANO souhlasí s volbou premiéra Andreje Babiše, který v prezidentské volbě otevřeně podpořil Miloše Zemana. Proti se postavili europoslanci Dita Charanzová, Martina Dlabajová i Petr Ježek, jak včera informovalo INFO.CZ. Kritika už se se ale ozývá i od zástupců hnutí na domácí politické scéně. Ostravský primátor Tomáš Macura veřejně deklaroval, že Zemana volit nebude. „K vyjádření mě přiměly hlavně množící se dotazy z mého okolí a mnou pociťovaná potřeba deklarovat, že v nadcházející prezidentské volbě rozhodně nebudou všichni členové hnutí ANO jednotně následovat příkladu pana předsedy,“ říká primátor v rozhovoru pro INFO.CZ. Z hnutí kvůli tomu vystupovat nechce. „Nezastírám ovšem také, že některým krokům a stanoviskům hnutí z poslední doby ne úplně rozumím a dělají mi vrásky na čele,“ přiznává. Považuje za chybu, že v ANO neproběhla vnitrostranická debata o případném oficiálním prezidentském kandidátovi.

Na svém Twitteru jste napsal, že hlas pro Miloše Zemana je osobní volbou Andreje Babiš, nikoliv oficiálním stanoviskem hnutí ANO. Vy hlasujete pro jiného kandidáta. Proč pro vás není Babišovo doporučení směrodatné?

Jak jsem napsal, vyjádření pana Babiše není ani oficiálním stanoviskem hnutí ANO, neberu je však ani jako doporučení členské základně, ale opravdu jen jako jeho osobní volbu. Pan Babiš má asi své důvody, proč podporuje na Hrad opět pana Zemana, já je však nesdílím, a proto se rozhodnu podle sebe.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital