Pozice Miloše Zemana je mohutná, Topolánek ale zamíchá bojem o druhé místo, míní analytik Červenka

Miloš Zeman je podle analytika Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Jana Červenky jednoznačným favoritem přímé volby prezidenta. Pokud jde o druhé kolo, nepochybuje, že všechny dosavadní předpovědi nabourává kandidatura Mirka Topolánka. Červenka sice netvrdí, že se Topolánek dostane do druhého kola, avšak  nevylučuje to. Distribuce hlasů mezi Jiřího Drahoše, Michala Horáčka a expředsedu ODS je v tuto chvíli neodhadnutelná. Sociolog CVVM je nicméně přesvědčený, že by Zemana mohl ve druhém kole stále nejvíce ohrozit Jiří Drahoš.

V týdnu skončila registrace kandidátů do prezidentských voleb. Jak se vám podle sebraných dat rýsují šance hlavních favoritů pro první kolo?

Donedávna vypadala situace v tomto ohledu celkem jednoduše. Bylo zřejmé, že v prvním kole s výrazným náskokem vyhraje Miloš Zeman a na druhém místě skončí Jiří Drahoš rovněž se zřetelným odstupem před třetím Michalem Horáčkem a zbytkem pole, z něhož nejspíš nikdo nedostane víc než dvě či tři procenta a většinou nejspíš méně než jedno procento. Nebylo ovšem ještě vůbec jasné, kdo nakonec skutečně bude kandidovat, a poměrně velká část lidí deklarujících ochotu zúčastnit se prvního kola prezidentské volby nevěděla, případně nechtěla uvést, koho by volila, což by se mohlo do reálného výsledku promítnout způsobem, který jej mohl zřetelně odchýlit od „modelu“ založeného jen na hlasech respondentů chtějících volit a vyjadřujících konkrétní preference, pokud jde o kandidáty.

I tak šlo ale v zásadě jen o to, jestli už v prvním kole nebude náhodou prezident Zeman znovu zvolen, což by nejspíš nebyl, i když do padesáti procent by mu asi nechybělo moc, a jestli jeho protikandidátem bude skutečně Jiří Drahoš, anebo zda se nestane nějaký zázrak, který do druhého kola posune Michala Horáčka, případně ještě někoho jiného, kdo se mohl ještě na poslední chvíli objevit. Mluvilo se o Tomiu Okamurovi, Martinovi Stropnickém nebo třeba Josefu Středulovi. Nakonec do toho dost nečekaně jako deus ex machina vstoupil Mirek Topolánek a tato okolnost může dosud se rýsujícími výsledky prvního kola pořádně zamíchat.

Kompletní a podrobný profil prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše najdete zde>>>

Práce je pro nejchudší jen způsob, jak přežít. Ani nechodí k volbám, říká Apolena Rychlíková

sinfin.digital