Prezidentské protějšky: Jaké jsou Ivana Zemanová a Eva Drahošová?

Leila Chadalíková

Institut první dámy je v našich končinách historicky spíše opomíjen. Na rozdíl od západního světa, kde jsou manželky prezidentů nejen nedílnou součástí volební kampaně, ale také velmi výraznou národní personou. Po prvním kole připadá v roli první dámy v úvahu už jen Ivana Zemanová, nebo Eva Drahošová. Jak zvládly předvolební kampaň? A jakými by pravděpodobně byly ženami v čele naší země?

Eva Drahošová (66)

Paní Drahošová svým vystupováním reprezentuje sympatickou inteligentní ženu z lidu. Určitá skupina se s ní může velmi lehce ztotožnit, možná i více než s jejím bezchybným a vždy správným manželem. Bývalá knihovnice, v současnosti v důchodu, má lehce nejisté vystupování a zatím se jí ne vždy daří dobře formulovat své myšlenky, pokud není na otázku předem připravena. Stejně tak si příliš nerozumí s mikrofonem, kdy prostoje mezi slovy vyplňuje začátečnickým „eeee“.

Právě tyto nedokonalosti ji však dělají blízkou obyčejnému člověku, který má pocit, že by si s ní mohl o čemkoliv popovídat. Fakt, že paní Drahošové pozornost příliš nesvědčí a pod tlakem se necítí jistá v kramflících, není nic odsouzeníhodného, je to spíše něco, na čem by měla, v případě zvolení jejího manžela, aktivně pracovat. Názorově se Eva Drahošová drží linie svého muže, který má, bohužel pro něj, postavenou kandidaturu na až neuvěřitelně bezchybném obrazu sebe sama. A uvěřitelnost je právě to, o co v podobných kampaních jde. Pokud se stane Eva Drahošová první dámou, bude to právě ona, kdo dokáže Hrad přiblížit lidu.

Zeman půjde do debaty s Drahošem, ale kam? Nejspíš na Novu a Primu, získá tam nejvíc

sinfin.digital