S výhrou Zemana získá Babiš neomezený prostor, říká politolog Balík

Jana Bendová

Miloš Zeman v poslední době téměř rezignoval na vlastní politiku a vydal vše do rukou premiéra, říká v rozhovoru pro Reflex šéf katedry politologie Masarykovy univerzity Stanislav Balík. V rozhovoru také vysvětluje, proč prezident odmítá diskutovat se svými vyzývateli — a není to jen kvůli riziku prohry.

Proč Miloš Zeman tvrdí, že volební kampaň nedělá, když je evidentní, že ji dělá? Země je oblepená jeho billboardy, které platil spolek Přátelé Miloše Zemana, vedený mj. kancléřem Mynářem, jako prezident objížděl regiony...

Může v tom být dvojí záměr. Ten první je možná „ochranný“. Miloš Zeman nekonání kampaně oznámil v březnu – snad si nebyl jist svým zdravím. Lépe pak jistě vypadá, když prý kampaň neděláte, než když ji musíte kvůli zdraví utlumit či přerušit. Druhý důvod může být „statusový“. Miloš Zeman chce evidentně vytěžit co nejvíc ze zastávaného úřadu, ze symbolického vlastnění kamenného přemyslovského stolce na Pražském hradě. Jeho držiteli se nesluší diskutovat s vyzývateli jako rovný s rovnými; navíc by to z něj mohlo v té chvíli sejmout punc výjimečnosti. Nehledě na to, že by se v debatách, do nichž by musel chodit, vystavil nebezpečí prohry.

sinfin.digital