Soud s polonahou aktivistkou u Zemana: Tři měsíce vězení s roční podmínkou a vyhoštění

ČTK, lup, raz

Obvodní soud pro Prahu 5 odpoledne rozhodl v případě ukrajinské aktivistky Anželiny Diašové, která v pátek polonahá ve volební místnosti vyběhla před prezidenta Miloše Zemana. Uložil jí tři měsíce vzení s roční podmínkou. Ukrajinka Anželina Diašová bude navíc vyhoštěná ze země, do Česka rok nesmí. Rozsudek je pravomocný.

Zeman se chlubil podporou od Gotta. Naletěl Fake News svého oblíbeného dezinformačního webu

„Souhlasila jsem, protože chci domů, jsem vyčerpaná," řekla novinářům sedmadvacetiletá Diašová. Zdůvodnila také, proč se rozhodla v Česku protestovat. Uvedla, že chtěla varovat českou společnost před znovuzvolením Miloše Zemana prezidentem. Podle jejího názoru by tím čeští občané mohli ohrozit suverenitu českého státu, protože současný prezident je ve vleku ruského prezidenta Vladimira Putina. „Putin je agresor a je nebezpečný. Je to diktátor, a myslím si, že prezident demokratické země nemůže být přítelem diktátora," popsala svou motivaci pro akci. Aktivistka mínila protest jako pokojný, nikomu nechtěla ublížit, řekla už dřív její obhájkyně.

Do Česka prý přijela jen na svou páteční akci při prezidentských volbách. Do volební místnosti se dostala na falešný novinářský průkaz.

sinfin.digital