Takovou volební kampaň jsme ještě nezažili. Všichni do sebe navzájem kopou, zlobí Kuberu

Místopředseda Senátu a dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera v rozhovoru pro INFO.CZ potvrdil, že zvažuje kandidovat na prezidenta České republiky. Definitivní rozhodnutí podle něj padne ale až po sněmovních volbách. „Mám dohodu s ODS, že se rozhodneme až po volbách do Poslanecké sněmovny. Teď je potřeba veškerou energii věnovat právě jim. Volby do Poslanecké sněmovny jsou totiž o mnoho důležitější než volby prezidentské,“ vysvětluje. Přiznává také, že mu je protivná negativní kampaň, ke které se politici před sněmovními i prezidentskými volbami uchylují. „Můj styl to není: pokud bych kandidoval, chci vyhrát, ale ne tím, že budu kopat do soupeřů,“ říká. Zároveň si uvědomuje, že to může být v kampani jistým handicapem.

Budete se ucházet o hlasy voličů v přímé volbě prezidenta?

Zákon o Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí má tolik nedostatků, a je v něm tolik nejasností, že vlastně nikdo neví, kdo není kandidát, kdo jím je a od kdy. S tím souvisí také nejasnosti s kampaní: co je kampaň, co není, kdy začíná a co se do ní všechno započítává.  

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde.

Vás plán je tedy ale kandidovat?

Tak to nemůžu říct. Zatím jsem se nerozhodl. Mám dohodu s ODS, že se rozhodneme až po volbách do Poslanecké sněmovny. Teď je potřeba veškerou energii věnovat právě jim. Volby do Poslanecké sněmovny jsou totiž o mnoho důležitější než volby prezidentské.

Volební kampaň oficiálně začala. Zeman a další kandidáti musí zprůhlednit své účetnictví

sinfin.digital