Tři kandidáti na prezidenta nedodali detaily o darech na kampaň. Čas měli do půlnoci, hrozí jim pokuta

ČTK

raz

Tři z devíti kandidátů na prezidenta neuvedli na oficiálních stránkách přehled s informacemi o osobách, které jim daly peněžitý dar na kampaň. Podle zákona tak měli učinit do půlnoci. ČTK to dnes ráno řekl Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Neřekl však, kdo pochybil. Čtvrtý kandidát měl informace o dárcích v poznámce a kandidát Michal Horáček neuvedl nic, protože si kampaň platí sám. Zbylí čtyři kandidáti uvedli přehled v plném rozsahu. Úřad zváží další kroky. Pochybení může pokutovat až 300.000 Kč.

První kolo prezidentských voleb je 12. a 13. ledna, případné druhé kolo 26. a 27. ledna. Kandidáti museli do dnešní půlnoci zveřejnit informace o peněžitých darech i bezúplatných plněních. U fyzických osob bylo potřeba uvést jméno, příjmení, datum narození a obec trvalého pobytu, u právnických osob název, IČO a sídlo. „U bezúplatných plnění osm z devíti kandidátů mělo nějaké informace, devátý neměl zveřejněno nic. Jeden z těch osmi neuvedl informace v rozsahu, jak vyžaduje zákon," řekl Outlý.

Podle něj to bylo horší u peněžitých darů. „Kandidáti si neuvědomili, že to, co mají na volebních účtech, neobsahuje povinné informace podle zákona. Z devíti kandidátů čtyři uvedli přehled v plném rozsahu," uvedl Outlý. Další kandidát podle něj nepřijímá žádné dary, takže neměl co uvádět. Jméno neřekl, nicméně je známo, že si kampaň hradí sám Horáček.

Podle Outlého uvedl jeden ze zbylých čtyř kandidátů informace o dárcích v poznámce, což nejspíš nebude chyba. „Ostatní tři neměli informace ani v podobě soupisu, ani v podobě poznámky. Neuvedli žádný přehled," řekl.

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde>>>

Úřad dokumentoval i kandidáty, kteří se nedostali do poslední devítky. Původně mělo zájem o prezidentský post 20 lidí, náležitosti ale splnilo jen devět z nich. „Dokumentovali jsme i ty, kteří nakonec nejdou do hlasování, přestože neměli registrovanou listinu. Vlastně až na jedno částečné zveřejnění údajů žádný z kandidátů informace neposkytl. Asi si neuvědomili, že se i na ně vztahovala povinnost," řekl Outlý.

Úřad k dnešní půlnoci zadokumentoval registrované internetové stránky s účty a udělá podrobnější analýzu. V případě podezření může zahájit správní řízení, které může skončit pokutou. Může také zvolit formu příkazu se sankcí, proti které může dotyčný podat rozpor, čímž se věc dostane do správního řízení. Sankce je podle Outlého od 20.000 do 300.000 Kč.

sinfin.digital