Volba mezi kavárnou a hospodou, glosuje prezidentské klání v Česku rakouský tisk

ČTK

raz

Mezi kavárnou a hospodou se budou muset v pátek a v sobotu v druhém kole prezidentských voleb rozhodnout čeští voliči. Zatímco velkoměstští intelektuálové, kteří jsou označováni za "pražskou kavárnu", podporují Jiřího Drahoše, na Zemanovy příznivce se dá narazit spíše v pravé české hospodě, napsala agentura APA. Podle listů Der Standard a Kurier bude výsledek boje o Pražský hrad velmi těsný, rozhodnout nakonec může volební účast.

Několik dní před druhým kolem prezidentských voleb jsou šance Zemana a Drahoše na vítězství vyrovnané, podle listu Kurier tak zřejmě o budoucím prezidentovi České republiky rozhodnou hlasy voličů, kteří se dosud nepřiklonili ani k jednomu z kandidátů. Stejně jako podle agentury APA je také podle listu Kurier Česko v podstatě rozdělené na městské voliče podporující bývalého předsedu akademie věd a venkov, který se kloní k současné hlavě státu.

Podle agentury APA rozhodne nakonec zřejmě volební účast. Pokud bude vyšší, mohlo by to nahrát Zemanovi. Velká část tradičních nevoličů podporuje totiž podle agentury spíše současného prezidenta, a pokud by nakonec k volbám přece jen přišli, pomohlo by to právě jemu. Ve prospěch Jiřího Drahoše naopak hraje to, že jej podpořila většina neúspěšných kandidátů z prvního kola, poznamenala APA.

Jak vidí volby sázkaři? Podrobnosti zde>>>

Deník Die Presse čtenářům vysvětluje, že v Česku je prezident tradičně vnímán jako „zvláštní morální autorita". Současnou hlavu státu popisuje jako politika, který během své prvního mandátu Česko „polarizoval a krok za krokem vedl směrem na Východ". Z příznivce EU se podle listu Zeman proměnil v jejího kritika. Drahoš se prezentuje jako Zemanův protiklad, který chce zemi „sjednotit", napsal Die Presse.

sinfin.digital