Zeman bude skvělý prezident. I díky Drahošovi. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Není to ironie? Prezident Miloš Zeman nám velkoryse slíbil, že se nezúčastní žádné předvolební prezidentské TV debaty, a já mu aspoň za tohle byl upřímně vděčný. Načež jako obvykle dodržel své slovo a krátce před volbou najednou slíbil dvě a poté hned čtyři debaty – údajně aby vyšel vstříc svému vyzyvateli Jiřímu Drahošovi!

Ten se TV debat, které mu úplně jedou, skutečně domáhal, tady Zeman nepoužívá alternativní fakta. Takže když teď nastal čas vyslyšet ho… Zúčastní se Drahoš pouhých dvou debat. Hned první nedělní prezidentská debata na Nově ukázala, jakou chybu znovu dělá. Nejen Michal Horáček mu sice odkázal své voliče i billboardy, to je ale přece jen něco jiného než přímý televizní duel face to face, jak se říká na ulici.

Když kvůli Drahošovi na billboardu u silnice přímo nenabouráte, tak na něj nejspíš radši rychle zapomenete. Polonahé holky prodávající u nás téměř vše jsou přece jen lepší. V Česku se volební moc billboardů historicky přeceňuje hlavně kvůli tomu, že historicky slouží k praní volebních peněz – občas je osobně předražují i šéfové předních stran. Seriózní empirická data jim ale přisuzují spíš roli koloritu. Ostatně billboardy mívá kolem D1 i Ježíš a podívejte: kostelem se dnes nechlubí ani Miroslav Kalousek, co už není lidovcem.

Pravda, debata na Nově nebyla úplně debatou – a nejen kvůli neúčasti Drahoše. Zeman potvrdil, že stále zůstává velmi slušný řečník, protože hodinu debatoval hlavně sám se sebou, což celkem obstojně svede i většina z nás. Moderátor Rey Koranteng není žádný potížista ani normálně a tentokrát jako by ho ve studiu navíc vykolejilo i to, že tam s ním místo blonďaté Lucie Borhyové, jež večer nádherně kývá, sedí mrkající Zeman. Což musí být šok, přiznávám.

sinfin.digital